Hygiëne- en Veiligheidsregels
'Hond in de Pot' Maaltijddienst is aangesloten bij Thuisafgehaald.nl en daarmee
wil ze zich houden aan de hygiëne regels die opgesteld zijn in samenspraak met o.a. de NVWA (de Nederlandse Voedsel
en Waren Autoriteit)
Deze makkelijk te volgen hygiëne en veiligheidsregels moeten alle aangesloten thuiskoks zich houden.
De regels moeten ervoor
zorgen dat de thuisafgehaalde maaltijden gezond en veilig zijn.
De regels zijn opgedeeld in een aantal onderdelen hieronder weergegeven. Elk
onderdeel bevat meerdere specifieke regels.
A. Boodschappen doen:
* Koop alleen ingrediënten
waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.
* Kijk of het product
dat je koopt er goed en vers uitziet. Controleer of de verpakkingen heel
zijn.
* Vervoer gekoelde of diepgevroren
producten het in een koel- en vriestas.
* Berg gekoelde en
diepvriesproducten bij thuiskomst meteen op en haal ze pas uit de koelkast of vriezer
wanneer je ze nodig hebt.
(De temperatuur in de koelkast moet onder de 7 °C zijn. Voor diepvriezers geld
een temperatuur onder de -18 °C.
B. Voor het koken:
* Zorg ervoor dat je
keuken schoon is.
Denk hierbij aan het aanrecht, apparatuur en
keukenmateriaal, maar ook de vaat-, thee- en handdoek.
Vervang regelmatig
het vaatdoekje.
* Was voor je begint met
voorbereiden en koken je handen met handzeep.
* Als je lang haar hebt
is het handig dit in een staart te doen. Haren in het eten zijn natuurlijk
niet zo smakelijk.
* Controleer regelmatig je voorraadkast. Soms staan ingrediënten er al een tijdje en kan de
houdbaarheidsdatum toevallig al verstreken zijn.
* Wanneer je een product
uit de diepvries wilt ontdooien kun je dit het beste in de koelkast laten
ontdooien.
Wil je het snel ontdooien kun je het buiten de koelkast zetten.
Zorg dan dat het binnen twee uur ontdooit is en direct gebruikt wordt.
C. Tijdens het koken:
* Gebruik aparte
snijplanken en keukenmateriaal voor het bereiden van vlees en groenten, maar
ook rauwe en gare producten.
Zo voorkom je kruisbesmetting.
* Was gebruikte spullen
gelijk na gebruik af met afwasmiddel of doe ze meteen in de vaatwasser.
* Was ingrediënten voor
je ze gebruikt af met water.
* Eten moet minimaal 75°C
of warmer gemaakt worden als je het bakt of kookt (Met uitzondering van roségerechten
zoals biefstuk of zalm).
D. Maaltijd direct mee of pas
later?
* Geef eten altijd in
een goed afgesloten bakje mee.
* Wanneer het eten pas
later op de dag meegegeven wordt of de volgende dag , koel het eten dan
binnen 5 uur goed af tot 7°C of kouder.
Koel de maaltijd afgedekt maar buiten de koelkast af tot ongeveer 5 °C
boven de omgevingstemperatuur
en plaats deze dan afgedekt in de koelkast
om verder te koelen.
* Als er gekoeld afgehaald word,
laat je afhaler weten wanneer je de maaltijd gemaakt hebt.
Als dat bijvoorbeeld al de dag ervoor gebeurt is, is de maaltijd een dag korter te bewaren.
E. Alles schoon?
* Gooi het afval dat je
over hebt in daarvoor bestemde containers. Probeer afval zoveel mogelijk te
scheiden.
* Maak je aanrecht, je potten en
pannen en het gebruikte gereedschap en apparatuur weer
lekker schoon.
Zo kun je de volgende keer weer meteen beginnen met koken.