Hygiëne- en Veiligheidsregels



'Hond in de Pot' Maaltijddienst is aangesloten bij Thuisafgehaald.nl en daarmee wil ze zich houden aan de hygiëne regels die opgesteld zijn in samenspraak met o.a. de NVWA (de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) 
Deze makkelijk te volgen hygiëne en veiligheidsregels moeten alle aangesloten thuiskoks zich houden. 
De regels moeten ervoor zorgen dat de thuisafgehaalde maaltijden gezond en veilig zijn.
De regels zijn opgedeeld in een aantal onderdelen hieronder weergegeven. Elk onderdeel bevat meerdere specifieke regels.

A. Boodschappen doen:

* Koop alleen ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.
* Kijk of het product dat je koopt er goed en vers uitziet. Controleer of de verpakkingen heel zijn.
* Vervoer gekoelde of diepgevroren producten het in een koel- en vriestas.
* Berg gekoelde en diepvriesproducten bij thuiskomst meteen op en haal ze pas uit de koelkast of vriezer wanneer je ze nodig hebt.
(De temperatuur in de koelkast moet onder de 7 °C zijn. Voor diepvriezers geld een temperatuur onder de -18 °C.

B. Voor het koken:

* Zorg ervoor dat je keuken schoon is. 
Denk hierbij aan het aanrecht, apparatuur en keukenmateriaal, maar ook de vaat-, thee- en handdoek.
Vervang regelmatig het vaatdoekje.
* Was voor je begint met voorbereiden en koken je handen met handzeep.
* Als je lang haar hebt is het handig dit in een staart te doen. Haren in het eten zijn natuurlijk niet zo smakelijk.
* Controleer regelmatig je voorraadkast. Soms staan ingrediënten er al een tijdje en kan de houdbaarheidsdatum toevallig al verstreken zijn.
* Wanneer je een product uit de diepvries wilt ontdooien kun je dit het beste in de koelkast laten ontdooien. 
Wil je het snel ontdooien kun je het buiten de koelkast zetten.
Zorg dan dat het binnen twee uur ontdooit is en direct gebruikt wordt.

C. Tijdens het koken:

* Gebruik aparte snijplanken en keukenmateriaal voor het bereiden van vlees en groenten, maar ook rauwe en gare producten.
Zo voorkom je kruisbesmetting.
* Was gebruikte spullen gelijk na gebruik af met afwasmiddel of doe ze meteen in de vaatwasser.
* Was ingrediënten voor je ze gebruikt af met water.
* Eten moet minimaal 75°C of warmer gemaakt worden als je het bakt of kookt (Met uitzondering van roségerechten zoals biefstuk of zalm).

D. Maaltijd direct mee of pas later?

* Geef eten altijd in een goed afgesloten bakje mee.
* Wanneer het eten pas later op de dag meegegeven wordt of de volgende dag , koel het eten dan binnen 5 uur goed af tot 7°C of kouder.
Koel de maaltijd afgedekt maar buiten de koelkast af tot ongeveer 5 °C boven de omgevingstemperatuur
en plaats deze dan afgedekt in de koelkast om verder te koelen.
* Als er gekoeld afgehaald word, laat je afhaler weten wanneer je de maaltijd gemaakt hebt. 
Als dat bijvoorbeeld al de dag ervoor gebeurt is, is de maaltijd een dag korter te bewaren.

E. Alles schoon?

* Gooi het afval dat je over hebt in daarvoor bestemde containers. Probeer afval zoveel mogelijk te scheiden.
* Maak je aanrecht, je potten en pannen en het gebruikte gereedschap en apparatuur weer lekker schoon. 
Zo kun je de volgende keer weer meteen beginnen met koken.